Apple predstavio iPhone 6S i 6S Plus

apple-6s-01
Apple je danas  predstavio novi iPhone model – iPhone 6S. Radi se o poboljšanojj verziji prošlogodišnjeg  telefona s identičnim dizajnom i novim funkcijama. Glavna novina je  ekran s 3D Touch  funkcijom. 3D Touch omogućava da se pritiskom na ekran  pozovu  novi meniji, aktivirale prečice i omogućila generalna interakcija sa uređajem. Ugrađen je i Apple Taptic Engine, kako bi se osigurala  povratna informacija za obavljene radnje.

Ugrađena 3D Touch funkcija je svakako glavna zvijezda novog iPhone 6S modela, a Apple ističe da omogućava dva nova načina interakcije sa iPhone-om pod nazivom  “peek” i “pop”. Peek omogućava da se pritiskom na ikonu aplikacije pozovu opcije  sa specifičnim funkcijama. Na primjer, dodirom  na aplikaciju kamera nudi se opcija  direktnog kreiranja selfi fotografije. Dodir na facebook aplikaciju nudi opciju ažuriranja statusa, kreiranja fotografije, logiranja ili pretrage. Pop omogućava pregled fotografija i videa bez zauzimana cijelog  ekran telefona tako kad izađete iz ovog naćina vratit ćete se  upravo tamo gdje ste bili prije nego što ste pokrenuli video ili otvorili fotografiju.

Iako zadržava isti dizajn kao prethodnik, 4.7-inčni iPhone 6S dolazi u novoj Rose Gold verziji te neki novi materijal i poput aluminija. Ekran je  prekriven novim staklom, pod nazivom Ion-X, koje koristi i Apple watch Sport pametni sat. Pored Rose Gold, tu su i srebrna, zlatna i siva verzija novog iPhone-a.

Kada su specifikacije u pitanju, Apple iPhone 6S ima 64-bitni Apple A9 procesor (uz M9 motion koprocesor te   novu iSight 12MP kameru. Ovo je prvi put da je Apple pojačao senzor kamere na poleđini, još od iPhone 4S modela iz 2011. godine. Kamera ima poboljšani autofokus i mogućnost snimanja 4K videa. Tu je također i nova prednja 5MP FaceTime HD kamera. Apple iPhone 6S ima Touch ID druge generacije. LTE telefona je duplo brži i ima 23 banda, a Apple tvrdi i da je Wi-Fi telefona duplo brži.
Apple iPhone 6S će biti dostupan u tri verzije – model od 16GB  koštat će 739 eura, model od 64GB koštat će 849 eura, a model od 128GB 959 eura . Datum izlaska na tržište predviđen je za 25. rujna.

22h
Predstavljen i iPhone 6S Plus
Pored novog iPhone 6S modela, Apple je predstavio još jedan iPhone. U pitanju je veći, 5.5-inčni iPhone 6S Plus. Telefon zadržava Retina displej, ali je prekriven novim i ojačanim staklom, koje Apple opsuje kao najjače u industriji. Telefon također ima implementiran 3D Touch – verziju Force Touch funkcije koju je Apple prvo predstavio uz Apple watch i MacBook ranije ove godine.

Poput iPhone 6S modela i iPhone 6S Plus ima 64-bitni A9 procesor i M9 koprocesor. Tu je i Touch ID druge generacije. Iste su i kamere, pa su tako tu nova 12MP iSight kamera na poleđini, kao i prednja 5MP FaceTime HD kamera.
Apple iPhone 6S Plus stiže u tri verzije od 849 eura, 959 eura i 1069 eura. . Datum izlaska na tržište predviđen je za 25. rujna.