Windows 10: nema džabe ni u stare babe

windows-101

Microsoft je prethodnih dana stvorio pravu konfuziju, navodeći  načine na koji Insideri potencijalno mogu koristiti Preview program za dobivanje besplatne licence za Windows 10. Izgledalo je kako je Microsoft omogućio dobivanje besplatne licence za Windows 10 preko Insider programa, ali se na kraju ispostavilo kako ovo baš i  nije baš tako.

U poruci koju je kompanija objavila nakon prvobitnih reakcija, Microsoft je dodatno pojasnio kako će Insideri koji nadograde sistem na finalnu verziju  biti tretirani isto kao i oni koji trenutno ne sudjeluju u Insider programu tj. dobit će besplatnu besplatna nadogradnju ukoliko posjeduju licencu za Windows 7 ili Windows 8.

Microsoft ističe da ukoliko je korisnikov sistem nadograđen sa legalne  verzije Windowsa, on će imati aktiviranu kopiju Windowsa 10.

Windows_10Korisnici koji žele ostati u Insider programu, generalno ne moraju ništa uraditi. Svaka verzija Windowsa 10 u Insider programu dolazi sa svojim ključem, koji će instalaciju održavati aktiviranom. Microsoft, doduše, ističe da će svaka Preview verzija isteći nakon neodređenog vremena, ali će nova verzija dolaziti prije isteka starog. Na ovaj način, praktično, korisnik može da produžava korištenje nelicencirane verzije Windowsa 10, ali  mana je  to što će svaka od ovih Preview verzija  biti nestabilna  i dolazit će s bugovima.

Microsoftu ovo nije prvi put da zbunjuje korisnike kada je novi operativni sistem u pitanju. Nadamo se da će sve biti jasnije 29. srpnja, kada Windowsa 10 službeno i izlazi.