Hijaluron: tajna mladolike i zdrave kože

Koža je najveći organ našeg tijela i odražava naše zdravlje, raspoloženje i ljepotu. Zato je važno brinuti se o njoj i pružiti joj sve što joj je potrebno za održavanje mladolikog i zdravog izgleda. Jedan od ključnih sastojaka koji koži daje vlažnost, elastičnost i čvrstoću je hijaluron, odnosno hijaluronska kiselina. U ovom članku ćemo vam objasniti što je hijaluron, kako djeluje na kožu i kako ga možete koristiti u njezi lica.


Što je hijaluron?


Hijaluron je prirodna supstanca koja se nalazi u našem tijelu, posebno u koži, zglobovima i očima. On ima sposobnost vezanja velike količine vode, do 1000 puta više od svoje težine, što mu omogućuje da hidrira i podupire tkiva. Hijaluron je također bitan za proizvodnju kolagena, proteina koji daje strukturu i čvrstoću koži. Hijaluron ima i antioksidativna i protuupalna svojstva, što znači da štiti kožu od slobodnih radikala i upala koje mogu uzrokovati starenje i oštećenje kože.
Kako hijaluron djeluje na kožu?
Hijaluron ima važnu ulogu u održavanju mladolikosti i zdravlja kože. On pomaže koži da zadrži vlagu, što je ključno za njezinu glatkoću, mekoću i punoću. Hijaluron također pomaže koži da se regenerira i obnavlja, što smanjuje pojavu bora, ožiljaka i pigmentacija. Hijaluron također potiče proizvodnju kolagena, koji daje elastičnost i čvrstoću koži, te sprječava opuštanje i gubitak volumena. Hijaluron također štiti kožu od vanjskih utjecaja, kao što su sunce, zagađenje i stres, koji mogu ubrzati starenje i oštetiti kožu.


Kako koristiti hijaluron u njezi lica?

Postoje različiti načini kako možemo koristiti hijaluron u njezi lica. Jedan od njih je nanošenje seruma ili kreme s hijaluronskom kiselinom, koji mogu hidrirati i zagladiti površinski sloj kože, te poboljšati njezinu teksturu i tonus. Ovi proizvodi obično sadrže i druge sastojke koji pojačavaju učinak hijalurona, kao što su vitamin C, vitamin E, ekstrakti biljaka, niacinamid, kolagen i drugi. Hijaluronski serum ili krema se nanose na očišćeno lice, najbolje ujutro i navečer, prije drugih proizvoda za njegu.

Drugi način je primjena hijaluronskih filera, koji se ubrizgavaju direktno u dermis, dublji sloj kože, gdje mogu popuniti bore, povećati volumen i podići konture lica. Ovi tretmani se obavljaju kod dermatologa ili kozmetičara, uz lokalnu anesteziju. Rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana, a traju od šest mjeseci do dvije godine, ovisno o vrsti filera i individualnim karakteristikama kože. Hijaluronski fileri su sigurni i prirodni, jer se hijaluron postupno razgrađuje u tijelu bez nuspojava.

Treći način je konzumacija hijalurona kroz hranu ili dodatke prehrani, koji mogu povećati razinu hijalurona u tijelu i poboljšati zdravlje kože, ali i zglobova, očiju i kose. Neki od izvora hijalurona u hrani su kosti, hrskavica, želatina, soja, grah, krumpir, špinat, rajčica, agrumi i bobičasto voće. Dodatci prehrani s hijaluronskom kiselinom se mogu naći u obliku tableta, kapsula, praha ili tekućine, i preporučuje se uzimati ih prema uputama proizvođača.


Hijaluronski fileri: sve što trebate znati prije tretmana.

Ako ste razmišljali o tome kako da pomladite svoje lice, zategnete kožu, uklonite bore ili povećate usne, možda ste čuli za hijaluronske filere. Hijaluronski fileri su jedna od najpopularnijih i najefikasnijih metoda nekirurškog pomlađivanja i korekcije lica. Oni su gelovi na bazi hijaluronske kiseline, prirodne supstance koja se nalazi u našem organizmu i koja je zadužena za hidrataciju, elastičnost i volumen kože. Hijaluronski fileri se ubrizgavaju u različite delove lica, gde mogu popuniti bore, povećati volumen, podići konture i poboljšati izgled kože. U ovom članku ćemo vam objasniti što su hijaluronski fileri, kako djeluju, kako se primjenjuju i šta možete očekivati od tretmana.


Što su hijaluronski fileri?

Hijaluronski fileri su vrsta dermalnih filera, odnosno materijala koji se ubacuju u kožu radi popunjavanja praznina koje nastaju usljed starenja, gubitka masnog tkiva ili oštećenja kože. Hijaluronski fileri su napravljeni od hijaluronske kiseline, složenog šećera koji se prirodno nalazi u našem telu, posebno u koži, zglobovima i očima. Hijaluronska kiselina ima sposobnost da veže veliku količinu vode, do 1000 puta više od svoje težine, što joj omogućava da hidrira i podupire tkiva. Hijaluronska kiselina je također bitna za proizvodnju kolagena, proteina koji daje strukturu i čvrstoću koži. Hijaluronska kiselina ima i antioksidativna i protuupalna svojstva, što znači da štiti kožu od slobodnih radikala i upala koje mogu uzrokovati starenje i oštećenje kože1.
Hijaluronski fileri su u formi gela koji se ubrizgava u dermis, dublji sloj kože, gde može popuniti bore, povećati volumen i podići konture lica. Hijaluronski fileri su sigurni i prirodni, jer se hijaluron postupno razgrađuje u telu bez nuspojava. Postoje različite vrste hijaluronskih filera, koje se razlikuju po gustoći, viskoznosti i trajanju. Neki hijaluronski fileri su namjenjeni za fine bore oko očiju ili usana, dok su drugi pogodni za dublje bore na čelu ili nazolabijalne brazde. Također, postoje hijaluronski fileri koji služe za povećanje usana, jagodica, brade ili nosa. Izbor hijaluronskog filera zavisi od željenog efekta i individualnih karakteristika kože.


Kako se primenjuju hijaluronski fileri?

Hijaluronski fileri se primenjuju u ordinaciji dermatologa ili kozmetičara, uz lokalnu anesteziju. Pre tretmana se koža temeljno čisti i dezinfikuje, a zatim se nanosi anestetska krema ili sprej koji smanjuje bol i nelagodu. Nakon što anestezija deluje, lekar ubrizgava hijaluronski filer u željenu regiju lica pomoću tanke igle ili kanile. Tokom ubrizgavanja lekar nežno masira lice da bi rasporedio filer ravnomerno i postigao prirodan izgled. Tretman traje od 15 do 30 minuta, u zavisnosti od broja regija koje se tretiraju. Nakon tretmana se na lice stavlja hladan oblog ili gel koji smanjuje otok i crvenilo.


Koji su efekti hijaluronskih filera?

Efekti hijaluronskih filera su odmah vidljivi nakon tretmana. Lice izgleda svježije, mlađe, zategnutije i punije. Bore su smanjene ili nestale, a konture lica su podignute i definisane. Koža je hidrirana, glatka i sjajna. Hijaluronski fileri mogu značajno poboljšati izgled i samopouzdanje osobe, ali i zadržati prirodnu mimiku i izraz lica. Efekti hijaluronskih filera traju od šest mjeseci do dvije godine, u zavisnosti od vrste filera i individualnih karakteristika kože. Nakon toga se filer postepeno razgrađuje i eliminira iz tjela, pa je potrebno ponoviti tretman da bi se održao željeni izgled.


Koje su prednosti hijaluronskih filera?

Hijaluronski fileri imaju mnoge prednosti u odnosu na druge metode pomlađivanja i korekcije lica. Neke od njih su:
• Hijaluronski fileri su prirodni i kompatibilni sa našom kožom, jer sadrže hijaluronsku kiselinu koja se već nalazi u našem tjelu.
• Hijaluronski fileri su sigurni i bezbjedni, jer se ne stvaraju alergijske reakcije, infekcije ili ožiljci. Također, ne postoji rizik od predoziranja ili migracije filera u druge dijelove tijela.
• Hijaluronski fileri su efikasni i daju brze rezultate, koji su vidljivi odmah nakon tretmana. Takođe, rezultati su dugotrajni i mogu se održavati redovnim ponavljanjem tretmana.
• Hijaluronski fileri su prilagodljivi i mogu se koristiti za različite regije lica i različite efekte. Također, mogu se kombinirati sa drugim metodama pomlađivanja, kao što su botoks, mezoterapija ili kemijski pilinzi.
• Hijaluronski fileri su neinvazivni i ne zahtijevaju opću anesteziju, kirurške zahvate ili dug oporavak. Tretman je brz, jednostavan i bezbolan, a nakon njega se može nastaviti sa normalnim aktivnostima.


Koje su moguće komplikacije hijaluronskih filera?

Hijaluronski fileri su generalno sigurni i ne izazivaju ozbiljne komplikacije. Međutim, kao i kod svake medicinske procedure, mogu se javiti neke neželjene reakcije ili nuspojave. Neke od njih su:
• Otok, crvenilo, modrice ili bol na mjestu ubrizgavanja. Ove reakcije su obično blage i prolazne, i nestaju za nekoliko dana. Mogu se ublažiti hladnim oblozima, analgeticima ili antihistaminicima.
• Neravnomjerna raspodjela ili prekomjerna količina filera. Ove reakcije mogu dovesti do asimetrije lica, neravnina ili čvorića na koži. Mogu se ispraviti masažom lica ili ubrizgavanjem enzima koji razgrađuje hijaluron (hijaluronidaza).
• Infekcija ili upala na mjestu ubrizgavanja. Ove reakcije su retke i mogu se sprečiti adekvatnom dezinfekcijom kože prije i posle tretmana. Mogu se liječiti antibioticima ili kortikosteroidima.
• Alergijska reakcija.


Zaključak
Hijaluron je tajna mladolike i zdrave kože, jer joj pruža vlažnost, elastičnost i čvrstoću, te je štiti od starenja i oštećenja. Hijaluron možemo koristiti na različite načine, kao što su serum ili krema s hijaluronskom kiselinom, hijaluronski fileri ili dodatci prehrani s hijaluronskom kiselinom. Hijaluron je siguran i prirodan sastojak koji može poboljšati naš izgled i zdravlje kože.