10 najboljih besplatnih AI alata

Umjetna inteligencija je područje koje se brzo razvija i nudi mnoge zanimljive i korisne alate koji se mogu koristiti besplatno na internetu. U ovom članku ćemo predstaviti 10 najboljih besplatnih AI alata koje možete isprobati za različite svrhe, od generiranja slika i teksta do poboljšanja zvuka i zabave.

  1. Adobe Firefly: Ovo je jedan od najnovijih i najboljih besplatnih AI alata za generiranje slika na temelju tekstualnih uputa. Firefly sadrži razne alate za modifikaciju slika, kao što su vrsta sadržaja, boja, ton, osvjetljenje i kompozicija. Adobe tvrdi da je ovo prvi etički AI jer ne koristi privatne podatke za učenje. Možete ga koristiti besplatno putem kredita. Dobivate 50 kredita besplatno nakon registracije i nagrađeni ste s 15 kreditima svaki mjesec.
  2. GFPGAN: Ovo je jedan od najboljih besplatnih AI alata koji osvježava vaše slike. Koristeći umjetnu inteligenciju, GAN dramatično povećava sve vrste slika, vraćajući im kvalitetu i detalje. Najbolji dio je što ne morate stvarati račun ili prolaziti kroz dodatne korake. Jednostavno prenesite svoju sliku, odaberite najnoviju verziju i odaberite faktor povećanja. Alat će zatim automatski povećati slike i pružiti izlaz za jednostavno preuzimanje.
  3. ChatGPT: Kada je ovaj alat postao javan, imali smo puno emocija koje su nam prolazile kroz glavu. Bili smo prvo oduševljeni, a zatim malo prestrašeni njegovim mogućnostima. Pitajte ChatGPT bilo što u smislu tekstualnih uputa (a riječ bilo što je uistinu bezgranična u ovom kontekstu) i on će vam pružiti odgovore. Bilo da se radi o složenom kodiranju, receptu za jelo koje vam se svidjelo u restoranu ili scenariju za kratki film – on to obavi. Ne čudi što je ChatGPT uspoređivan s Google pretraživanjem od svog izlaska. Temelji se na jezičnom modelu koji je razvio OpenAI pod nazivom GPT, koji koristi model ljudskog jezika zasnovan na dubokom učenju kako bi generirao ljudske odgovore. Ovaj je model podešen s korisničkim sučeljem kako bi se stvorio ChatGPT i objavio za javnu upotrebu. Trenutno je besplatan za korištenje, iako OpenAI ima plaćenu verziju za isto, s dodatnim značajkama.
  4. Microsoft Bing: Microsoft je uložio novac u OpenAI kako bi koristio GPT u svojem pretraživaču i pokušao ponuditi fer konkurenciju Googleu. Ako koristite Microsoft Edge, možete koristiti Bing AI chatbot koji vam može pomoći u gotovo bilo kojem zadatku. Bing AI sadrži isti GPT model kao ChatGPT, međutim, omogućuje vam da besplatno koristite napredniji GPT 4 model, za razliku od ChatGPT-a koji zahtijeva plaćenu verziju ChatGPT Plus.
  5. Dall-E 2: Ovo je besplatni, otvoreni generator slika koji koristi umjetnu inteligenciju. Vrlo je jednostavan za korištenje – upišete što želite, a Dall-E 2 se pobrine za ostalo kako bi generirao sliku koju možete preuzeti. Čak i kada proširite svoje upute u više detalja i dodate specifičnosti po želji, Dall-E 2 i dalje uspijeva generirati zadivljujuću sliku. Opsežno smo koristili ovaj alat i napisali članak o tome kako najbolje iskoristiti Dall-E 2 kako biste stvorili nevjerojatne rezultate. Dall-E 2 se može koristiti besplatno putem kredita. Dobivate 50 kredita besplatno nakon registracije i nagrađeni ste s 15 kreditima svaki mjesec.
  6. Remove.bg: Ovo je jedan od najboljih besplatnih AI alata koji vam omogućuje da uklonite pozadinu sa svojih slika u sekundi. Sve što trebate učiniti je prenijeti sliku ili unijeti URL, a alat će automatski otkriti prvi plan i izbrisati pozadinu. Možete čak i zamijeniti pozadinu s nekom drugom slikom ili bojom po vašem izboru. Ovaj alat je vrlo koristan za uređivanje fotografija, stvaranje kolaža, izradu naljepnica ili čak za zabavu.
  7. Microsoft Designer: Ovo je jedan od najboljih besplatnih AI alata koji vam pomaže da dizajnirate prekrasne prezentacije u PowerPointu. Microsoft Designer koristi umjetnu inteligenciju da vam predloži profesionalne rasporede, boje, fontove, ikone i slike na temelju vašeg sadržaja. Možete čak i pretvoriti svoje riječi u vizualne elemente, kao što su grafikoni, dijagrami ili vremenske crte. Ovaj alat je vrlo koristan za uštedu vremena i poboljšanje kvalitete vaših prezentacija.
  8. CLIP Interrogator: Ovo je jedan od najboljih besplatnih AI alata koji vam omogućuje da postavljate pitanja o bilo kojoj slici i dobijete odgovore. CLIP Interrogator koristi umjetnu inteligenciju da analizira sliku i usporedi je s velikom bazom podataka tekstualnih opisa. Zatim može odgovoriti na pitanja kao što su “Što je na slici?”, “Koja je boja neba?” ili “Koja je vrsta životinje?”. Ovaj alat je vrlo zabavan za igranje i istraživanje mogućnosti umjetne inteligencije.
  9. Palette: Ovo je jedan od najboljih besplatnih AI alata koji vam pomaže da stvorite lijepe palete boja za vaše projekte. Palette koristi umjetnu inteligenciju da generira palete boja na temelju vaših preferencija, raspoloženja ili inspiracije. Možete čak i prenijeti sliku ili unijeti ključnu riječ i dobiti paletu boja koja se podudara s njom. Ovaj alat je vrlo koristan za dizajnere, umjetnike ili bilo koga tko voli boje.
  10. Microsoft Bing Image Creator: Ovo je jedan od najboljih besplatnih AI alata koji vam omogućuje da stvorite prilagođene slike za vaše web stranice, blogove ili društvene medije. Microsoft Bing Image Creator koristi umjetnu inteligenciju da kombinira različite elemente, kao što su tekst, ikone, oblici, slike i pozadine, u jedinstvene slike koje privlače pažnju. Možete čak i prilagoditi stil, boju, veličinu i položaj svakog elementa po vašem izboru.