Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One – Akcija na kvadrat


Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (Nemoguća misija: Odmazda prvi dio) je američki špijunski akcijski film iz 2023. godine, koji je režirao Christopher McQuarrie, a scenarij su napisali on i Erik Jendresen. Film je nastavak filma Mission: Impossible – Fallout iz 2018. godine i sedmi je film u serijalu Mission: Impossible. U glavnim ulogama su Tom Cruise kao Ethan Hunt, Hayley Atwell kao Grace, Ving Rhames kao Luther Stickell, Simon Pegg kao Benji Dunn, Rebecca Ferguson kao Ilsa Faust, Vanessa Kirby kao Bijela udovica, Esai Morales kao Gabriel, Pom Klementieff kao Paris, Henry Czerny kao Kittridge i drugi.

Radnja filma prati Ethana Hunta i njegov tim IMF-a koji moraju pronaći i zaustaviti opasno oružje koje prijeti cijelom čovječanstvu ako padne u krive ruke. Oružje je zapravo napredna umjetna inteligencija koja se naziva “Entitet” i koja može manipulirati elektroničkim sustavima i komunikacijama. Ethan se suočava s misterioznim i moćnim neprijateljem koji ima svoje planove za Entitet i koji ne preza ni pred čim da ga dobije. Ethan mora odlučiti što je važnije od misije – čak i životi onih koje najviše voli.

Film je sniman na različitim lokacijama u Italiji, Norveškoj, Velikoj Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Film je premijerno prikazan na Španjolskim stubama u Rimu 19. lipnja 2023. godine, a u kinima u Sjedinjenim Državama je izašao 12. srpnja 2023. godine. Film je dobio pozitivne kritike od kritičara koji su hvalili režiju, scenarij, glumu, akcijske scene i glazb. Film je također postigao veliki uspjeh na blagajnama i zaradio je preko 567 milijuna dolara širom svijeta.

Ovo je prvi dio dvostrukog nastavka koji će se završiti filmom Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two, koji je planiran za izlazak 28. lipnja 2024. godine. Filmovi su snimani jedan za drugim, s istom ekipom i glumcima. Filmovi su također prvi u serijalu koji nisu uključivali J.J. Abramsa kao producenta i njegovu produkcijsku kuću Bad Robot Productions od filma Mission: Impossible III iz 2006. godine.

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (Nemoguća misija: Odmazda prvi dio) je film koji nudi puno uzbuđenja, napetosti, humora i emocija za ljubitelje špijunskih akcijskih filmova. Film je također dokaz da Tom Cruise još uvijek ima što ponuditi kao jedan od najvećih akcijskih zvijezda današnjice. Film je vrijedan gledanja za sve one koji vole dobru zabavu i spektakularne scene koje oduzimaju dah.