iPhone 15/15 Pro Impresije: Nije samo USB-C!

iPhone 15 i iPhone 15 Pro su najnoviji modeli pametnih telefona koje je Apple predstavio 12. rujna 2023. godine. Ovi uređaji donose nekoliko značajnih novosti u dizajnu, kameri, performansama i povezivosti. U ovom članku ćemo vam dati naše prve dojmove o ovim telefonima i njihovim glavnim značajkama.

iPhone 15/15 Pro Unboxing and Second Look!

Dizajn i zaslon

iPhone 15 i iPhone 15 Pro imaju sličan dizajn kao i prethodni modeli, ali s nekim poboljšanjima. Najuočljivija promjena je upotreba titana kao materijala za kućište telefona. Titan je vrlo čvrst i lagan metal koji se koristi u svemirskoj industriji. Apple tvrdi da je ovo njihova najlakša Pro linija ikad. Osim toga, titan ima i četiri nove završne obrade: crni titan, bijeli titan, plavi titan i prirodni titan. Ove boje su vrlo elegantne i daju telefonu premium izgled.

Druga novost je zaobljeni rubovi telefona koji su ugodniji za držanje i manje skliski od ravnih rubova na iPhoneu 14. Također, Apple je dodao novi gumb za akciju koji se nalazi na desnoj strani telefona. Ovaj gumb se može prilagoditi korisnikovim željama i omogućava brzi pristup raznim funkcijama, kao što su Siri, Apple Pay, kamera ili bilo koja druga aplikacija.

Zasloni na iPhoneu 15 i iPhoneu 15 Pro su iste veličine kao i na iPhoneu 14: 6,1 inča za Pro model i 6,7 inča za Pro Max model. Međutim, sada su oba modela opremljena Dynamic Island tehnologijom koja omogućava prilagodbu brzine osvježavanja zaslona od 10 Hz do 120 Hz ovisno o sadržaju koji se prikazuje. Ovo poboljšava fluidnost i uštedu baterije. Zasloni također podržavaju HDR10+, Dolby Vision i True Tone tehnologije za bolji prikaz boja i kontrasta.

Kamera

iPhone 15 i iPhone 15 Pro imaju impresivne nadogradnje kamere koje omogućavaju snimanje vrhunskih fotografija i videa. Glavna kamera ima senzor od 48 MP koji podržava novu super-visoku rezoluciju od 24 MP kao zadani način snimanja. Ova rezolucija omogućava snimanje više detalja i bolji dinamički raspon. Također, glavna kamera ima poboljšani noćni način i Smart HDR koji automatski optimiziraju osvjetljenje i boje u različitim uvjetima.

Druga kamera je ultraširokokutna kamera koja ima kut gledanja od 120 stupnjeva i podržava makro fotografiju s minimalnom udaljenošću fokusa od samo 2 cm. Ova kamera je idealna za snimanje pejzaža, arhitekture ili sitnih detalja.

Treća kamera je telefoto kamera koja omogućava optički zum do 3x na iPhoneu 15 Pro i do 5x na iPhoneu 15 Pro Max. Ova kamera također podržava portretni način s fokusom i dubinskom kontrolom koji omogućavaju podešavanje zamućenja pozadine nakon snimanja.

Sve tri kamere podržavaju optičku stabilizaciju slike, 4K video snimanje do 60 fps i ProRes video format koji omogućava profesionalnu obradu videa. Na prednjoj strani telefona nalazi se 12 MP selfie kamera koja podržava Face ID, Animoji i Memoji.

Performanse i povezivost

iPhone 15 i iPhone 15 Pro pokreće A17 Pro čip koji je prvi čip na svijetu koji je izrađen u 3-nanometarskom procesu. Ovaj čip donosi poboljšanja u cijelom sustavu, uključujući najveću GPU preinaku u povijesti Applea. A17 Pro omogućava vrhunske performanse i igre koje nisu bile moguće prije na iPhoneu. Također, ovaj čip je energetski učinkovit i produžuje trajanje baterije.

Jedna od najvažnijih promjena na iPhoneu 15 i iPhoneu 15 Pro je prelazak s Lightning porta na USB-C port. Ovo je dobrodošla i dugo očekivana promjena koja olakšava povezivanje telefona s drugim uređajima i punjačima. USB-C port podržava USB 3 brzine koje su do 20 puta brže od USB 2. Osim toga, USB-C port podržava nove video formate koji omogućavaju moćne profesionalne radne tokove koji nisu bili mogući prije.

Još jedna zanimljiva značajka na iPhoneu 15 i iPhoneu 15 Pro je podrška za pomoć na cesti putem satelita. Ova značajka koristi Appleovu inovativnu satelitsku infrastrukturu za povezivanje korisnika s pomoći ako imaju problema s automobilom dok su izvan mreže. Ova značajka je dostupna samo u odabranim zemljama i regijama.

Zaključak

iPhone 15 i iPhone 15 Pro su vrhunski pametni telefoni koji nude brojne novosti i poboljšanja u odnosu na prethodne modele. Njihov dizajn je lagan, čvrst i elegantan, njihova kamera je svestrana, moćna i kreativna, njihove performanse su brze, glatke i dugotrajne, a njihova povezivost je jednostavna, brza i sigurna. Ovi telefoni su namijenjeni korisnicima koji traže najbolje od Appleovih inovacija i koji su spremni platiti visoku cijenu za njih.