Special Ops: Lioness – napeta špijunska serija o ženskim operativkama u ratu protiv terorizma

Special Ops: Lioness je američka špijunska serija koja je premijerno prikazana 23. srpnja 2023. godine na streaming servisu Paramount+. Serija je inspirirana stvarnim vojnim programom koji je obučavao ženske pripadnice oružanih snaga da uspostavljaju odnose s muslimanskim ženama kako bi dobile obavještajne podatke o terorističkoj aktivnosti.

Radnja serije prati život Joe (Zoe Saldaña), agentice CIA-e koja pokušava uskladiti svoj osobni i profesionalni život kao vrh koplja u CIA-inom ratu protiv terorizma. Ona regrutira Cruz (Laysla De Oliveira), marinca specijalnih operacija, kao tajnu operativku u programu Lioness. Cruz je zadužena za sprijateljivanje s kćeri osumnjičenog terorista koji je pod nadzorom CIA-e.

Seriju je stvorio Taylor Sheridan, poznati scenarist i redatelj filmova i serija poput Sicario, Hell or High Water, Wind River, Yellowstone i 1883. Serija ima osam epizoda u prvoj sezoni. Serija je dobila pozitivne kritike od publike i kritičara, koji su hvalili njezinu napetost, akciju, glumu i režiju.

U glavnim ulogama serije su Zoe Saldaña kao Joe, Laysla De Oliveira kao Cruz, Dave Annable kao Neil, Jill Wagner kao Bobby, LaMonica Garrett kao Tucker, James Jordan kao Two Cups, Austin Hébert kao Randy, Jonah Wharton kao Tex, Stephanie Nur kao Aaliyah, Hannah Love Lanier kao Kate, Nicole Kidman kao Kaitlyn i Morgan Freeman kao Edwin. U sporednim ulogama su Michael Kelly, Martin Donovan, Ray Corasani, Sam Asghari i drugi.

Serija je snimana na različitim lokacijama u SAD-u i inozemstvu, uključujući New York, Los Angeles, Maroko i Jordan. Serija je koristila autentične lokacije i rekvizite kako bi dočarala realističnu atmosferu rata protiv terorizma. Serija je također koristila specijalne efekte i kaskadere kako bi prikazala spektakularne scene borbe i potjere. Serija je također imala impresivnu glazbenu podlogu koju je skladao Andrew Lockington.

Special Ops: Lioness je jedna od najboljih špijunskih serija u posljednje vrijeme, koja nudi uzbudljivu i inteligentnu priču o ženskim operativkama u ratu protiv terorizma. Serija je također važna jer pokazuje snagu i hrabrost žena koje se bore za svoju zemlju i svoje ideale. Serija je dostupna za gledanje na Paramount+, a druga sezona je već najavljena.