Indiana Jones i artefakt sudbine: Posljednja avantura legendarnog junaka

Indiana Jones, najpoznatiji arheolog i pustolov na svijetu, vraća se na velika platna u petom i posljednjem nastavku popularne filmske franšize. U filmu Indiana Jones and the Dial of Destiny, koji je režirao James Mangold, a u kojem glume Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas i Mads Mikkelsen, Indy se suočava s novim izazovima i opasnostima u potrazi za legendarnim artefaktom koji može promijeniti tijek povijesti.

Radnja filma odvija se 1969. godine, nakon što se Indy povukao iz svojih putovanja po svijetu i posvetio životu akademika. No kada ga njegova kuma Helena “Wombat” Shaw (Phoebe Waller-Bridge) zamoli za pomoć u pronalaženju izgubljenog artefakta zvanog Sudbina Sudbine, on se vraća u svoje dane slave i putuje po raznim lokacijama, uključujući Veliku Britaniju, Italiju i Maroko. Sudbina Sudbine je drevni uređaj koji može manipulirati vremenom i prostorom, a Indy i Helena nisu jedini koji ga žele pronaći. Na njihovom putu stoji Jürgen Voller (Mads Mikkelsen), bivši nacistički znanstvenik koji radi za NASA-u i koji planira iskoristiti artefakt da promijeni ishod Drugog svjetskog rata.

Film je pun akcije, humora i nostalgije, a donosi i povratak nekih starih likova iz prethodnih filmova, kao što su Marion Ravenwood (Karen Allen) i Sallah (John Rhys-Davies). Također, film predstavlja novog suparnika za Indyja, Renalda (Antonio Banderas), šarmantnog i opasnog trgovca antikvitetima koji ima svoje planove za Sudbinu Sudbine. Film je također posljednji nastup Harrisona Forda u ulozi Indiana Jonesa, koju je utjelovio od 1981. godine.

Indiana Jones and the Dial of Destiny je film koji će oduševiti sve ljubitelje avanture i znanstvene fantastike, kao i sve one koji su odrasli uz ovog nezaboravnog junaka. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 18. svibnja 2023. godine, a u kinima je od 30. lipnja 2023. godine. Za više informacija o filmu, posjetite službenu web stranicu ovdje ili pogledajte trailer ovdje.