iPhone 15: Sve što trebate znati o novom Appleovom telefonu

Apple je najavio svoj novi iPhone 15 na posebnom događaju 12. rujna 2023. godine. iPhone 15 je nasljednik prošlogodišnjeg iPhone 14 i dolazi u četiri različita modela: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max. Ovi modeli se razlikuju po veličini zaslona, performansama, kamerama i cijeni. U ovom članku ćemo vam predstaviti glavne značajke i novosti koje donosi iPhone 15.

Dizajn i zaslon

iPhone 15 ima sličan dizajn kao iPhone 14, s ravnim rubovima i staklenim stražnjim poklopcem. Međutim, Apple je napravio neke promjene koje poboljšavaju izgled i ergonomiju uređaja. Prva je zamjena Lightning porta za USB-C port, koji omogućava brže punjenje i prijenos podataka, kao i kompatibilnost s više dodataka. Druga je uvođenje Dinamičkog otoka umjesto notcha u gornjem dijelu zaslona, koji je manji i elegantniji od prethodnika. Dinamički otok sadrži prednju kameru i senzore za Face ID, Appleov sustav za prepoznavanje lica.

Zaslon na iPhone 15 je OLED tipa, s visokom razlučivošću i živopisnim bojama. Veličina zaslona ovisi o modelu: iPhone 15 ima 6,1 inča, iPhone 15 Plus ima 6,7 inča, iPhone 15 Pro ima 6,1 inča, a iPhone 15 Pro Max ima 6,7 inča. Zasloni na Pro modelima imaju još jednu prednost: mogu se prilagoditi frekvenciji osvježavanja od 1 do 120 Hz, ovisno o sadržaju koji se prikazuje. To znači da zaslon može biti vrlo glatak i odzivan kada se koriste igre ili aplikacije koje zahtijevaju brzinu, ali i vrlo štedljiv kada se gledaju statične slike ili tekst.

Performanse i baterija

iPhone 15 pokreće novi Appleov procesor A16 Bionic za standardne modele i A17 Bionic za Pro modele. Ovi procesori su izrađeni u naprednom 3 nm proizvodnom procesu, što im daje veću brzinu i učinkovitost od prethodnika. A16 Bionic ima šest jezgri (dva visokoučinkovita i četiri visokoperformansna), dok A17 Bionic ima osam jezgri (dva visokoučinkovita i šest visokoperformansnih). Oba procesora imaju i Neural Engine, koji je zadužen za umjetnu inteligenciju i strojno učenje.

Baterija na iPhone 15 je također poboljšana u odnosu na iPhone 14. iPhone 15 ima bateriju kapaciteta 3.877 mAh, iPhone 15 Plus ima bateriju kapaciteta 4.912 mAh, iPhone 15 Pro ima bateriju kapaciteta 3.650 mAh, a iPhone 15 Pro Max ima bateriju kapaciteta 4.852 mAh. Ove baterije omogućavaju duže trajanje uređaja na jednom punjenju, kao i podršku za bežično punjenje i obrnuto bežično punjenje (koje omogućava punjenje drugih uređaja pomoću iPhonea).

Kamere

iPhone 15 ima značajna poboljšanja u području fotografije i videografije. Svi modeli imaju glavnu kameru od 48 megapiksela, koja omogućava snimanje detaljnih i oštrih slika, kao i 4K videozapisa. Glavna kamera također ima optičku stabilizaciju slike i noćni način rada, koji poboljšavaju kvalitetu snimaka u slabijem osvjetljenju. Osim glavne kamere, svi modeli imaju i ultraširokokutnu kameru od 12 megapiksela, koja omogućava snimanje širokih pejzaža i grupnih fotografija.

Pro modeli imaju još jednu kameru: telefoto kameru od 12 megapiksela, koja omogućava optičko približavanje objekata bez gubitka kvalitete. iPhone 15 Pro ima telefoto kameru s 3x optičkim zumom, dok iPhone 15 Pro Max ima telefoto kameru s periskopskim dizajnom i 6x optičkim zumom. Ova kamera omogućava snimanje udaljenih objekata s velikom jasnoćom i detaljima.

Prednja kamera na iPhone 15 je također od 12 megapiksela, ali ima novu značajku: portretni način rada za videozapise. Ovaj način rada omogućava snimanje videozapisa s zamućenom pozadinom i naglašenim licem, što daje profesionalni izgled. Prednja kamera također podržava FaceTime HD, koji omogućava video pozive visoke kvalitete.

Cijena i dostupnost

iPhone 15 će biti dostupan za narudžbu od 15. rujna 2023. godine, a u prodaji od 22. rujna 2023. godine. Cijena ovisi o modelu i kapacitetu memorije. iPhone 15 će koštati od 799 dolara za model s 128 GB memorije do 999 dolara za model s 512 GB memorije. iPhone 15 Plus će koštati od 899 dolara za model s 128 GB memorije do 1.099 dolara za model s 512 GB memorije. iPhone 15 Pro će koštati od 1.099 dolara za model s 256 GB memorije do 1.499 dolara za model s 1 TB memorije. iPhone 15 Pro Max će koštati od 1.199 dolara za model s 256 GB memorije do 1.599 dolara za model s 1 TB memorije.

Zaključak

iPhone 15 je novi Appleov pametni telefon koji donosi mnoge novosti i poboljšanja u odnosu na prethodnika. Uređaj ima moderan dizajn, moćan procesor, impresivne kamere i dugotrajnu bateriju. iPhone 15 je dostupan u četiri različita modela, koji se prilagođavaju različitim potrebama i preferencijama korisnika. Ako ste ljubitelj Appleovih proizvoda ili tražite novi pametni telefon visoke klase, iPhone 15 bi mogao biti pravi izbor za vas.