Koliko često trebam koristiti kremu s retinolom?

Krema s retinolom je vrsta kozmetičkog proizvoda koji sadrži oblik vitamina A koji pomaže u poboljšanju stanja i izgleda kože. Retinol ima brojne prednosti za kožu, ali i neke moguće nuspojave, pa je važno znati kako ga pravilno koristiti.

Koliko često trebate koristiti kremu s retinolom ovisi o nekoliko faktora, kao što su:

 • Tip i stanje vaše kože
 • Koncentracija i formulacija retinola u kremi
 • Vaša tolerancija i reakcija na retinol
 • Vaši ciljevi i očekivanja od kreme

Općenito, preporučuje se da počnete s nižom koncentracijom retinola i postupno povećavate dozu kako bi se koža navikla. Također, trebate početi s rjeđom primjenom retinola i postupno povećavati učestalost kako bi se smanjila iritacija kože.

Prema nekim izvorima, ovako biste mogli koristiti kremu s retinolom:

 • Operite i osušite lice
 • Nanesite grašak veličine kreme s retinolom na čistu i suhu kožu. Lagano umasirajte kremu kružnim pokretima prema gore i prema van. Koristite retinol svaki drugi ili treći dan, a povećajte učestalost ako nemate crvenilo ili iritaciju.
 • Retinol koristite samo noću, jer sunčeva svjetlost razgrađuje retinol i smanjuje njegove učinke.
 • Ujutro nanesite kremu sa zaštitnim faktorom (SPF), jer retinol povećava osjetljivost kože na sunce.

Nakon što ste izgradili toleranciju na retinol, možete ga sigurno koristiti svaki dan ili gotovo svaki dan, ako želite. Međutim, neki dermatolozi savjetuju da se napravi pauza od jednog ili dva dana u tjednu kako bi se koža odmorila od retinola.

Prije nego što počnete koristiti kremu s retinolom, savjetujem vam da se posavjetujete sa svojim dermatologom ili kozmetičarom kako biste odabrali najprikladniji proizvod za vašu kožu. Također, trebate biti oprezni s kombiniranjem retinola s drugim kozmetičkim sastojcima, posebno onima koji su kiseli ili alkalni, kao što su AHA i BHA kiseline, vitamin C i benzoil peroksid. Ove kombinacije mogu smanjiti učinkovitost retinola ili povećati iritaciju kože.

Koliko dugo trebam koristiti kremu s retinolom?

Krema s retinolom je vrsta kozmetičkog proizvoda koji sadrži oblik vitamina A koji pomaže u poboljšanju stanja i izgleda kože. Retinol ima brojne prednosti za kožu, ali i neke moguće nuspojave, pa je važno znati koliko dugo ga treba koristiti.

Koliko dugo trebate koristiti kremu s retinolom ovisi o nekoliko faktora, kao što su:

 • Vaši ciljevi i očekivanja od kreme
 • Koncentracija i formulacija retinola u kremi
 • Tip i stanje vaše kože
 • Vaša tolerancija i reakcija na retinol

Općenito, preporučuje se da koristite kremu s retinolom redovito i dosljedno kako biste vidjeli rezultate. Međutim, ne očekujte da će se promjene dogoditi preko noći. Prema nekim izvorima, potrebno je oko tri do šest mjeseci korištenja kreme s retinolom prije nego što primijetite poboljšanje bora. Također, ne prestajte koristiti kremu nakon samo kratkog perioda. Budite strpljivi i iskusit ćete značajne rezultate na vašoj koži.

Prije nego što počnete koristiti kremu s retinolom, savjetujem vam da se posavjetujete sa svojim dermatologom ili kozmetičarom kako biste odabrali najprikladniji proizvod za vašu kožu. Također, trebate biti oprezni s izlaganjem suncu, jer retinol može povećati osjetljivost kože na UV zrake. Zato je važno da uvijek koristite kremu sa zaštitnim faktorom (SPF) kad koristite retinol.