Meg 2: The Trench

Meg 2: The Trench je znanstveno-fantastični akcijski film iz 2023. godine koji je nastavak filma The Meg iz 2018. godine. Film je temeljen na romanu The Trench Stevea Altena, a režirao ga je Ben Wheatley. U glavnim ulogama su Jason Statham, Wu Jing, Sophia Cai, Page Kennedy, Sergio Peris-Mencheta, Skyler Samuels i Cliff Curtis. Kao i u prethodnom filmu, radnja prati skupinu znanstvenika koji moraju pobjeći i preplivati titanske megalodone kada ih zla rudarska operacija ugrozi i prisili ih u borbu za opstanak.

Film se odvija pet godina nakon događaja iz prvog filma, kada je Jonas Taylor spasio ljude iz podvodne istraživačke stanice Mana One od napada megalodona. Taylor se bavi borbom protiv ekoloških zločina, ali i pomaže Mana One u istraživanju još dubljeg dijela Marijanskog rova gdje je pronađen megalodon. Nakon smrti Suyin Zhang, Taylor odgaja njezinu tinejdžersku kćer Meiying zajedno s njezinim bratom i Suyinovim bratom Jiumingom Zhangom, koji je preuzeo očevu tvrtku zajedno s bogatom financijarkom Hillary Driscoll. Mana One također proučava ženskog megalodona zvanog Haiqi, koji je otkriven kao štene i dresiran od strane Jiuminga u rezervatu na Hainanu. Nedavno se Haiqi počeo čudno ponašati, što zabrinjava Taylora unatoč Jiumingovom oduševljenju.

Taylor i Jiuming predvode rutinsku podmorničku ekspediciju do rova, pri čemu se Meiying ušulja da bi prvi put vidjela rov. Preživjeli napada megalodona DJ i Mac promatraju grupu s Mana One. Na putu do dna rova, Taylor i Jiuming nailaze na ogromnu rudarsku operaciju koju vodi korumpirani biznismen Montes, koji želi iskopati rijetke minerale iz rova bez obzira na ekološke posljedice. Montesova buka privlači pažnju nekoliko megalodona koji napadaju podmornice i rudarske strojeve. Taylor uspijeva spasiti većinu svoje ekipe, ali Jiuming ostaje zarobljen u podmornici koja tone u još dublji dio rova.

Taylor se vraća na Mana One gdje saznaje da je Montes zapravo Driscollova bivša ljubav i da ona financira njegovu operaciju. Driscoll ucjenjuje Taylora da joj pomogne spasiti Jiuminga ili će ona uništiti Haiqija i njegov rezervat. Taylor pristaje na suradnju, ali samo ako mu se pridruže Meiying, DJ i Mac. Oni uzimaju drugu podmornicu i kreću prema Jiumingu, dok Montes šalje svoje ljude da sabotiraju Mana One.

Na putu do Jiuminga, Taylor i njegova ekipa otkrivaju da je rov zapravo prolaz do drevnog podvodnog svijeta punog čudnih stvorenja i još većih megalodona. Oni uspijevaju pronaći Jiumingov signal i komunicirati s njim preko radija. Jiuming im kaže da je otkrio tajnu iza Haiqijevog ponašanja: Haiqi je trudna i traži mjesto za porod. On također otkriva da je rov zapravo vulkan koji će uskoro eruptirati i uništiti cijeli podvodni svijet.

Taylor i njegova ekipa moraju brzo djelovati da bi spasili Jiuminga i Haiqija, ali na putu im stoje Montes i njegovi ljudi koji žele ubiti megalodone i uzeti njihove zube kao trofeje. Taylor se sukobljava s Montesom, koji ga pokušava ubiti eksplozivom. Taylor uspijeva preživjeti i osloboditi Jiuminga, ali Montes bježi s jednim od megalodonskih zuba. Taylor i Jiuming se pridruže ostalima i kreću prema površini, dok Haiqi rađa svoje mlade u sigurnoj pećini.

Međutim, Montesov eksploziv pokreće vulkansku erupciju koja izaziva potres i cunami. Taylor i njegova ekipa moraju izbjeći lavu, stijenama i megalodonima koji bježe iz rova. Oni uspijevaju doći do Mana One, gdje ih čeka Driscoll koja im se ispričava za svoju izdaju. Ona im kaže da je Montes pobjegao s helikopterom, ali da je Haiqi preživio i vratio se u svoj rezervat s mladima. Taylor odlučuje oprostiti Driscollu i zahvaliti joj što je spasila Haiqija.

Film završava scenom u kojoj se vidi kako Montes leti helikopterom s megalodonskim zubom, dok ga prati jedan od najvećih megalodona koji je izašao iz rova. Megalodon skače iz vode i zgrabi helikopter u ustima, uništavajući Montesa i njegov trofej.

Meg 2: The Trench je film koji nudi puno uzbuđenja, akcije i spektakla za ljubitelje podvodnih avantura. Film je dobio mješovite do negativne kritike od strane kritičara, ali je zaradio preko 319 milijuna dolara širom svijeta. Film je dostupan za gledanje u kinima i na streaming servisima