Retinol – za i protiv

Retinol je oblik vitamina A koji se koristi za poboljšanje stanja i izgleda kože. Pripada skupini derivata vitamina A, poznatih kao retinoidi. Neki retinoidi, poput slabijeg retinola, mogu se kupiti bez recepta, dok su drugi, poput tretinoina, jači i zahtijevaju liječnički recept.

Retinol ima brojne prednosti za kožu, ali i neke moguće nuspojave. U nastavku ćemo navesti po 10 pozitivnih i negativnih strana u korištenju retinola u njegi lica.

10 pozitivnih strana u korištenju retinola u njegi lica:

 • Retinol pomaže u ubrzavanju obnove stanica kože, što rezultira glađom, svjetlijom i ujednačenijom kožom.
 • Retinol potiče proizvodnju kolagena u dubljim slojevima kože, što povećava hidrataciju i elastičnost kože.
 • Retinol pomaže u smanjenju bora i finih linija na licu, jer zaglađuje teksturu kože i popunjava udubljenja.
 • Retinol pomaže u borbi protiv akni, jer čisti pore od nakupljenih mrtvih stanica kože i smanjuje upalu kože.
 • Retinol pomaže u izbjeljivanju hiperpigmentacije i neujednačenog tena, jer usporava proizvodnju melanina, pigmenta koji daje boju koži.
 • Retinol pomaže u popravljanju oštećenja od sunca na koži, jer potiče stvaranje novih zdravih stanica kože koje zamjenjuju oštećene.
 • Retinol pomaže u liječenju keratoze pilaris, stanja koje uzrokuje grube i ispupčene kvržice na koži, jer zaglađuje površinu kože.
 • Retinol pomaže u prevenciji prijevremenog starenja kože, jer štiti kožu od slobodnih radikala koji nastaju uslijed izlaganja UV zrakama, zagađenju i stresu.
 • Retinol pomaže u poboljšanju apsorpcije drugih aktivnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima, jer omogućava bolji prodor kroz površinski sloj kože.
 • Retinol je dostupan u različitim koncentracijama i formulacijama, što omogućava prilagodbu prema tipu i stanju kože.

10 negativnih strana u korištenju retinola u njegi lica:

 • Retinol može izazvati iritaciju kože, posebno kod osjetljive ili lako nadražene kože. Mogući simptomi iritacije su crvenilo, suhoća, ljuskanje i peckanje.
 • Retinol može povećati osjetljivost kože na sunce, jer stanjuje površinski sloj kože koji pruža zaštitu od UV zraka. Zato je važno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom (SPF) svaki dan kad se koristi retinol.
 • Retinol može uzrokovati pojavu češćih ili jačih akni kod nekih osoba na početku korištenja, jer potiče izbacivanje nečistoća iz dubljih slojeva kože. Ova faza se naziva “purging” i obično traje nekoliko tjedana2.
 • Retinol može reagirati s drugim kozmetičkim sastojcima, posebno onima koji su kiseli ili alkalni, kao što su AHA i BHA kiseline, vitamin C i benzoil peroksid. Ove kombinacije mogu smanjiti učinkovitost retinola ili povećati iritaciju kože.
 • Retinol može izazvati alergijsku reakciju kod nekih osoba, koja se manifestira kao svrbež, osip, oticanje ili anafilaktički šok. Ako se pojave bilo kakvi znakovi alergije, treba odmah prestati s korištenjem retinola i potražiti liječničku pomoć.
 • Retinol može biti štetan za trudnice i dojilje, jer može prodrijeti u krvotok i utjecati na razvoj fetusa ili novorođenčeta. Retinol se ne smije koristiti tijekom trudnoće ili dojenja bez savjetovanja s liječnikom.
 • Retinol može biti skup, jer se obično nalazi u proizvodima više cjenovne kategorije. Također, retinol se mora redovito koristiti kako bi se održali rezultati, što znači da se proizvodi brže troše.
 • Retinol može biti nestabilan, jer se lako razgrađuje pod utjecajem svjetlosti, zraka i topline. Zato je važno čuvati proizvode s retinolom na tamnom i hladnom mjestu, te paziti na rok trajanja.
 • Retinol može biti teško pronaći u lokalnim drogerijama ili ljekarnama, jer se često prodaje samo putem interneta ili u specijaliziranim trgovinama. To može otežati odabir pravog proizvoda za kožu, kao i povrat ili zamjenu proizvoda ako ne odgovara.
 • Retinol može biti frustrirajući za korištenje, jer zahtijeva strpljenje i dosljednost da bi se vidjeli rezultati. Obično je potrebno nekoliko mjeseci redovitog korištenja retinola da bi se primijetile promjene na koži, a ako se prestane s korištenjem, stanje kože se može vratiti na početno.

Koje su najbolje kreme s retinolom?

Najbolje kreme s retinolom su one koje odgovaraju vašem tipu i stanju kože, sadrže dovoljnu koncentraciju retinola i imaju kvalitetne sastojke koji podržavaju njegovo djelovanje. Prema nekim izvorima, ovo su neke od najboljih krema s retinolom koje možete pronaći na tržištu:

 • RoC Retinol Correxion Deep Wrinkle Night Cream: Ova krema je jedna od najprodavanijih i najcjenjenijih krema s retinolom na svijetu. Sadrži čisti retinol i minerale koji pomažu u smanjenju dubokih bora, poboljšanju teksture kože i vraćanju sjaja.
 • SkinCeuticals Retinol 0.3: Ova krema je namijenjena početnicima u korištenju retinola, jer ima nižu koncentraciju od 0.3%. Sadrži i bisabolol i ekstrakt kamilice koji umiruju kožu i smanjuju iritaciju.
 • Vichy LiftActiv Retinol HA Concentrate: Ova krema kombinira retinol i hijaluronsku kiselinu, dvije moćne tvari koje zaglađuju bore i hidratiziraju kožu. Također sadrži termalnu vodu Vichy koja jača barijeru kože i štiti je od vanjskih utjecaja.
 • La Roche-Posay Redermic R Anti-Aging Concentrate Face Cream with Retinol: Ova krema je posebno formulirana za osjetljivu kožu, jer sadrži patentirani kompleks koji ublažava nuspojave retinola. Također sadrži kofein koji potiče mikrocirkulaciju i smanjuje tamne krugove.
 • Neutrogena Rapid Wrinkle Repair Regenerating Cream: Ova krema je pristupačna i učinkovita opcija za borbu protiv bora. Sadrži ubrzani retinol SA koji prodire dublje u kožu i djeluje brže od običnog retinola. Također sadrži glukozaminoglikane koji povećavaju hidrataciju i elastičnost kože.

Prije nego što počnete koristiti bilo koju kremu s retinolom, savjetujem vam da se posavjetujete sa svojim dermatologom ili kozmetičarom kako biste odabrali najprikladniji proizvod za vašu kožu. Također, trebate biti oprezni s izlaganjem suncu, jer retinol može povećati osjetljivost kože na UV zrake. Zato je važno da uvijek koristite kremu sa zaštitnim faktorom (SPF) kad koristite retinol. Nadam se da sam vam pomogao u pronalaženju najbolje kreme s retinolom za vas.

Zaključak

Retinol je snažan sastojak koji može imati brojne prednosti za kožu lica, ali i neke moguće nuspojave. Prije nego što počnete koristiti retinol, trebali biste se informirati o njegovim svojstvima, načinu korištenja i mogućim interakcijama s drugim proizvodima. Također, trebali biste početi s nižom koncentracijom retinola i postupno povećavati dozu kako bi se koža navikla. Ako imate bilo kakve sumnje ili pitanja o korištenju retinola u njegi lica, savjetujte se s dermatologom ili kozmetičarom.