Sve što trebaš znati o vitaminu C u njezi kože

Vitamin C je jedan od najpopularnijih i najučinkovitijih sastojaka u njezi kože. Ovaj moćni antioksidans ima brojne prednosti za zdravlje i ljepotu kože, kao što su posvjetljivanje tena, smanjenje hiperpigmentacije, poticanje proizvodnje kolagena, ublažavanje upala i zaštita od štetnih utjecaja iz okoliša. Međutim, ne svi proizvodi s vitaminom C su isti. Postoje različiti oblici i koncentracije vitamina C, koji imaju različitu stabilnost, učinkovitost i podnošljivost na koži. U ovom članku ćemo ti objasniti sve što trebaš znati o vitaminu C u njezi kože, kako ga pravilno koristiti i koji proizvodi su najbolji za tvoj tip i stanje kože.

Što je vitamin C i kako djeluje na koži?

Vitamin C je esencijalni nutrijent koji se prirodno nalazi u mnogim voćkama i povrću, kao što su citrusi, paprike, brokula i jagode. Vitamin C je neophodan za normalno funkcioniranje organizma, jer sudjeluje u mnogim biokemijskim procesima, kao što su sinteza kolagena, zarastanje rana, imunološki odgovor i metabolizam željeza. Međutim, ljudsko tijelo ne može samostalno proizvoditi vitamin C, pa ga moramo unositi kroz hranu ili dodatke.

Vitamin C ima i važnu ulogu u njezi kože, jer pruža brojne benefite za zdravlje i ljepotu kože. Kao antioksidans, vitamin C neutralizira djelovanje slobodnih radikala koji dovode do oštećenja na koži i uništavanja kolagena. Kolagen je zaslužan za kvalitetnu kožu i lijep izgled. Osim toga, vitamin C potiče regeneraciju već oštećene kože.

Vitamin C također posvjetljuje ten i ublažava mrlje na koži. To čini tako što inhibira enzim tirozinazu koji je odgovoran za proizvodnju melanina, pigmenta koji daje boju koži. Melanin se proizvodi kao obrambeni mehanizam kože od UV zračenja, ali može dovesti do hiperpigmentacije, odnosno tamnih mrlja ili fleka na koži. Vitamin C smanjuje proizvodnju melanina i time smanjuje mogućnost nastanka hiperpigmentacije, uz ublažavanje postojećih.

Vitamin C također potiče sintezu kolagena, proteina koji čini glavnu strukturu kože i daje joj čvrstoću, elastičnost i glatkoću. S godinama se proizvodnja kolagena smanjuje, što dovodi do gubitka volumena, tonusa i pojave bora na koži. Vitamin C stimulira stvaranje novog kolagena i time poboljšava kvalitetu i izgled kože.

Vitamin C također ima protuupalno djelovanje na koži, što može pomoći kod stanja kao što su akne ili rozacea. Vitamin C smanjuje crvenilo, oticanje i bol na upaljenim područjima kože.

Koji su oblici vitamina C u njezi kože?

Vitamin C se može naći u različitim oblicima u proizvodima za njegu kože. Najčešći oblik je L-askorbinska kiselina ili čisti vitamin C. Ovaj oblik ima najjače djelovanje na koži, jer se brzo upija i počinje djelovati odmah. Međutim, L-askorbinska kiselina je vrlo nestabilna, što znači da se lako razgrađuje i gubi učinkovitost kada je izložena svjetlu, zraku ili toplini. Također, L-askorbinska kiselina zahtijeva nizak pH da bi bila aktivna, što može iritirati osjetljivu kožu.

Zbog toga se u njezi kože koriste i drugi oblici vitamina C, koji su stabilniji i blaži za kožu. To su derivati vitamina C, koji se pretvaraju u aktivni oblik tek kada prodru u kožu. Neki od najpoznatijih derivata vitamina C su:

  • Natrijev askorbil fosfat (SAP): Ovaj derivat je vodotopiv i ima pH oko 7, što ga čini pogodnim za sve tipove kože. SAP ima antioksidativno, posvjetljujuće i protuupalno djelovanje na koži.
  • Askorbil glukozid (AA-2G): Ovaj derivat je također vodotopiv i ima pH oko 5, što ga čini blagim za kožu. AA-2G ima antioksidativno i posvjetljujuće djelovanje na koži.
  • Magnezijev askorbil fosfat (MAP): Ovaj derivat je također vodotopiv i ima pH oko 6, što ga čini prihvatljivim za većinu tipova kože. MAP ima antioksidativno i posvjetljujuće djelovanje na koži.

Kako koristiti vitamin C u njezi kože?

Vitamin C se najčešće koristi u obliku seruma, koji se nanosi na očišćenu kožu lica prije kreme ili ulja. Serum s vitaminom C se može koristiti ujutro i/ili navečer, ovisno o potrebama i preferencijama. Ujutro se preporučuje koristiti serum s vitaminom C zajedno s kremom sa zaštitnim faktorom (SPF), kako bi se pojačala zaštita od sunca i spriječilo nastajanje hiperpigmentacije. Navečer se preporučuje koristiti serum s vitaminom C zajedno s kremom ili uljem koji sadrže druge aktivne sastojke, kao što su retinol, peptidi ili hijaluronska kiselina, kako bi se potaknula regeneracija i obnova kože.

Serum s vitaminom C se nanosi na lice u tankom sloju, lagano utapkavajući prstima. Treba izbjegavati područje oko očiju, osim ako serum nije posebno namijenjen za to područje. Serum s vitaminom C se može koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim serumima, ovisno o potrebama i ciljevima njege kože. Međutim, treba paziti da ne dođe do nekompatibilnosti ili preopterećenja kože previše aktivnih sastojaka. Neki od sastojaka koji se ne preporučuju miješati s vitaminom C su:

  • Niacinamid: Ovaj sastojak je također antioksidans i ima brojne prednosti za kožu, kao što su hidratacija, posvjetljivanje i ublažavanje upala. Međutim, niacinamid može reagirati s vitaminom C i stvoriti nikotinsku kiselinu, koja može izazvati crvenilo i peckanje na koži.
  • Bakreni peptidi: Ovi sastojci su također antioksidansi i imaju brojne prednosti za kožu,

Koji su najbolji proizvodi s vitaminom C za nježu kože?

Najbolji proizvodi s vitaminom C za nježu kožu su oni koji sadrže stabilan, učinkovit i nježan oblik vitamina C, koji može prodrijeti u kožu i pružiti joj antioksidativnu, posvjetljujuću i stimulirajuću zaštitu. Neki od takvih proizvoda su:

  • La Roche-Posay Pure Vitamin C10: Ovaj serum sadrži 10% čistog vitamina C u kombinaciji s salicilnom kiselinom i neurosensinom, koji djeluju na poboljšanje teksture, sjaja i ujednačenosti tena, te na smanjenje bora i crvenila. Serum je pogodan za sve tipove kože, posebno za osjetljivu kožu.
  • Dermalogica BioLumin-C Serum: Ovaj serum sadrži visoku koncentraciju vitamina C u stabilnom obliku, koji je pojačan drugim antioksidansima i peptidima, koji djeluju na jačanje prirodne obrane kože, posvjetljivanje hiperpigmentacije i poticanje proizvodnje kolagena. Serum je pogodan za sve tipove kože.
  • Olival Vitaminski C serum: Ovaj serum sadrži 20% vitamina C u obliku askorbil glukozida, koji je vodotopiv i blag za kožu. Serum također sadrži hijaluronsku kiselinu, vitamin E i ekstrakt zelenog čaja, koji djeluju na hidrataciju, zaštitu i regeneraciju kože. Serum je pogodan za normalnu do masnu kožu.

Koliko dugo trebam koristiti serum s vitaminom C da bih vidio rezultate?

Serum s vitaminom C je proizvod koji se može koristiti kontinuirano, jer ima brojne prednosti za kožu. Međutim, da biste vidjeli rezultate, potrebno je biti strpljiv i dosljedan. Prema neki izvorima, serum s vitaminom C može pokazati prve učinke nakon 2 do 4 tjedna redovite uporabe, ali za optimalne rezultate potrebno je koristiti ga najmanje 3 do 6 mjeseci. Naravno, ovo ovisi i o tipu i stanju kože, kao i o koncentraciji i kvaliteti vitamina C u serumu. Također, važno je pravilno čuvati serum s vitaminom C, kako bi se spriječilo njegovo propadanje i gubitak djelotvornosti. Serum s vitaminom C treba držati na tamnom i hladnom mjestu, po mogućnosti u hladnjaku3. Također, treba paziti da se bočica dobro zatvori nakon svake uporabe i da se izbjegne kontakt s vlagom ili zrakom. Ako primijetite da se serum promijenio boje, mirisa ili teksture, to znači da je oksidiran i da ga više ne trebate koristiti.